Friday, May 02, 2008

olika typer av mat



det finns olika typer av mat. och olika typer av hunger.
vad är mat i mitt liv? vad lever jag av? själanäring?


mat 1.
var går den osynliga gränsen? gränsen för när mordet på Engla visar sig besitta ett alldeles för stort nyhetsvärde - underhållningsvärde/näringsvärde - för att ett genomkommersiellt mediabolag ska orka stava på ord som självrespekt, integritet, smak?
om nån ändå skulle fråga vad man håller på med: man ger människor vad de vill ha. ett slags mat.


mat 2.
Knutby blir film. inte för att ge människor chansen att begråta hur människan, en gång lik sin skapare, oförfärad, ljus, fri, i en fallen värld kan förledas i sitt sinne till makabra våldsdåd. nä, den enes död är den andres bröd. det är ju ingen nyhet att verklighet inspirerar och genererar fiktion. men när blev verkligheten en deckare?


mat 3.
på svensktäta turistorter i thailand serveras inte sällan svensk husmanskost. dessutom finns ofta ett stort utbud av svenska skvallertidningar. själamat?


mat 4.
tragedin i österrike med familjen i källaren. i tidningarna kan vi läsa om en slags turism, ortens borgmästare kallar den sensationsturism. många bilar tar omvägen via byn för att se "skräckens hus". för att begråta att ondskan i sin uppfinningsrikedom har stuckit fram ännu ett tryne, fult bortom våra fantasier? min galna cynism säger mig att det är annat som lockar.


mat 5.
Under tiden sade lärjungarna till honom: "Rabbi, kom och ät."
Han svarade: "Jag har mat att äta som ni inte känner till."
Lärjungarna sade då till varandra: "Kan någon ha kommit med mat till honom?"
Jesus sade: "Min mat är att göra hans vilja som har sänt mig och att fullborda hans verk.”
(Joh 4:31-34)

Hans mat.

mat 6.
"Guds bröd är det bröd som kommer ner från himlen och ger världen liv."
De bad honom då: "Herre, ge oss alltid det brödet."
Jesus svarade: "Jag är livets bröd. Den som kommer till mig skall aldrig hungra, och den som tror på mig skall aldrig någonsin törsta."
(Joh 6:33-35)
min o din mat?