Friday, August 28, 2009

headshots


First-person shooter heter det när man spelar tv-spel där man går runt och skjuter folk och annat och bara ser vapnet framför sig. Det finns andra, större möjligheter att leva sig in i spelet då antar jag. Några grabbar sitter som klistrade framför en dator på caféet där jag jobbar. Ett first-person shooter-spel med hård musik. Det är nån form av zombietema.
Jag frågar Sebbe, som spelar, om det gör nån skillnad om man skjuter zombierna i huvudet istället för nån annanstans på kroppen. Det gör det. (dum fråga!) Då krävs inte lika många skott för att de ska dö. ju.
Sebbe är duktig.
Han förklarar "Jag tränar på headshots för att få bättre karaktär."


Vad gör du i ditt liv för att få bättre karaktär?

kramas?

Saturday, August 15, 2009

Får i björnakläder

När jag o en kompis åkte buss från karlstad till örebro härom veckan fick vi se nåt som liknade en liten björnfamilj ute på ett fält. En stämning av lätt upprymdhet infann sig. Kändes lite skumt och rätt otroligt, men hur som helst valde vi det spåret. Vi hade sett björn.
När jag nu kom åter till karlstad och delade vår anekdot för föräldrar och dylikt visade det sig att det hela hade varit uppe en vända i lokalpressen. Flera hade alltså spanat björnfamilj. Några hade till och med stannat och fotat. 60 bilder med mobilkamera hann det bli innan kikarn åkte fram. Då visade det sig vara förrymda får. Ovanligt stora och ovanligt bruna. Till vårt och hela värmlands förtret.

Får i björnakläder alltså.
En ovanligt komplicerad metafor som säkert fångar allt möjligt i samtidsklimatet.
Några förslag på djupa analogier?